Κυριακή, 6 Απριλίου 2008

Λικέρ Πικραμύγδαλο


Για 2 λίτρα
Υλικά
100-120 κουκούτσια από βερίκοκα
1 λίτρο κονιάκ ή μπράντι
600 γρ ζάχαρη
2 ποτήρια νερό

~ Σπάτε τα κουκούτσια παίρνετε το εσωτερικό τους , το κόβετε σε κομματάκια και το βάζετε σε ένα μπουκάλι.
Προσθέτετε το κονιάκ και κλείνετε καλά το μπουκάλι. Το αφήνετε στον ήλιο για ένα μήνα , κουνώντας το κατά περιόδους.

~ Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 4-5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (όχι όμως να καραμελώσει)
Δημοσίευση ανάρτησης
~ Σουρώνετε το κονιάκ , το βάζετε σε ένα άλλο μπουκάλι, και μόλις κρυώσει το σιρόπι το προσθέτετε και αυτό στο μπουκάλι. Ανακινείτε για να αναμιχθεί καλά.

~ Το αφήνετε στον ήλιο άλλες 3 μέρες και το λικέρ σας είναι έτοιμο!

Όλα τα λικερ κρατάν για 12 μήνες για το λόγο αυτό μην βιαστείτε να τα πιείτε ........


Update1 Αφού φτιάξουμε τα λικέρ μας διαβάζουμε Ξανθούλη και Πεθαμένο Λικέρ

Update 2 Μετά τις επισημάνσεις της Φυσικής Μαρίας για την τοξικότητα του Πικραμύγδαλου έψαξα στο νετ και βρήκα τα εξής:

Η αμυγδαλίνη είναι ουσία που με το νερό και την επίδραση τής εμουλσίνης, μετατρέπεται σε γλυκόζη, αιθέριο λάδι και υδροκυανικό οξύ. Το τελευταίο είναι τοξικό και σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί δηλητηρίαση και μπορεί να επιφέρει το θάνατο, όταν η ποσότητα αυτή ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας. Σε οδηγούς για τα φαρμακευτικά φυτά, καταγράφεται ότι 50-60 πικραμύγδαλα είναι αρκετά να σκοτώσουν έναν ενήλικα, ενώ για μικρά παιδιά αρκούν 4-6 πικραμύγδαλα. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι οι αρχαίοι Έλληνες δηλητηρίαζαν με αυτά τις αλεπούδες.

Παρόλο που, όπως έχουμε αναφέρει, τα πικραμύγδαλα είναι τοξικά σε μεγάλες ποσότητες λόγω αμυγδαλίνης, εντούτοις είναι και ωφέλιμα σε πολλές περιπτώσεις. Απλώς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και τις δοσολογίες, όταν αποφασίσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για θεραπευτικούς σκοπούς και συνάμα να είναι ενήμερος ο προσωπικός μας γιατρός.

Πάντως το πιο δραστικό αντίδοτο σε περίπτωση δηλητηρίασης με πικραμύγδαλα είναι η ζάχαρη.

Στην περίπτωση του λικέρ προσωπικά χρησιμοποιώ την παραπάνω συνταγή.

Ποτέ δεν έχω παρατηρήσει κάτι περίεργο αφού το πιώ.

Παρόλα αυτά δεν φέρω ευθύνη ..... Δοκιμάζετε τη συνταγή με δική σας ευθύνη.


Πηγή Σημερινή

9 σχόλια:

witch of daffodils είπε...

Tι καλές (και τι πολλές!) συνταγές Ίσιδα :)
Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή με το λικέρ πορτοκάλι που έχει και χυμό, δεν το έχω ξανακούσει.
Αυτή με τον τοματοπελτέ, πολύ καιρό την ψάχνω, το καλοκαιράκι θα βάλω μπρος :)

Isida είπε...

Καλημέρα σας!
Είναι ωραίο το λικέρ!
Όσο για τον τοματοπελτέ είναι πολλύ καλό και πάνω απ'όλα χωρίς χρωστικές συντηριτικά κ.λ.π.!

cook είπε...

καλέ τι ωραία πραγματακια που φτιαχνετε εδώ...
καλώς σας βρήκα :)

Isida είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ!

Μαρια είπε...

Ίσιδα συγχαρητήρια! Πολύ ωραίες οι συνταγές σου! Πριν λίγο ανακάλυψα το μπλογκ σου!

Να συμπληρώσω και κάτι ότι δεν πρέπει να πίνουμε πολύ λικέρ πικραμύγδαλο ή να τρώμε πολλά πικραμύγδαλα γιατί 6 με 7 είναι θανατηφόρα για τον ενήλικα και 2-3 για παιδία. Όμως αν τρώμε λίγο την ημέρα κάνει παρά πολύ καλό στην υγεία, είναι αντικαρκινικά και περιέχουν Β 12 που είναι σπάνια!

Isida είπε...

Ευχαριστώ Μαράκι!!!!
Δεν γνώριζα αυτές τις πληροφορίες για το πικραμύγδαλο.
Σε πειράζει να τις καταχωρήσω?
Εσύ που χάθηκες Κυρία μου????

witch of daffodils είπε...

δέστε το e-mail σας pleaaaaase :)

Isida είπε...

σας απάντησα !!!!

Μαρια είπε...

Συγνώμη, λάθος!

5-6 πικραμύγδαλα σκοτώνουν ενα παιδί και 50-60 εναν ενήλικα. Φυσικά και να καταχωρήσεις αυτές τις πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές.